Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τα Νέα δεδομένα κάνουν δύσκολα τα πράγματα στο ΧΑΑ…. Πολύ Κρίσιμη η Τρέχουσα Εβδομάδα…..


Ως κάτι παραπάνω από κρίσιμη κρίνεται η τρέχουσα εβδομάδα, μετά την πτώση των τελευταίων 3 συνεδριάσεων καθώς και των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά από την προηγούμενη Τρίτη. Συγκεκριμένα όπως είχαμε αναφέρει στο σχόλιο μας στις 26/10, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η πολύ κακή πορεία της αγοράς, εντοπίζαμε τρείς βασικές εστίες πιθανού κινδύνου για την Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά και πιο συγκεκριμένα είχαμε επισημαίνει τα ακόλουθα:

Ως, πρώτη, πιθανή εστία προβλημάτων θα χαρακτηρίσουμε τις εξελίξεις αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές, κατά τις οποίες μια μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ δε θα μπορούσε να αποκλειστεί και η περίπτωση των πρόωρων εκλογών.

Μια δεύτερη πιθανή εστία προβλημάτων θα εντοπίζαμε κάποια πιθανά προβλήματα σχετικά με την Ελληνική Οικονομία και συγκεκριμένα στην περίπτωση μιας σημαντικής αναθεώρησης των στοιχείων του ελλείμματος για το 2009 από την Eurostat, στοιχεία τα οποία θα ανακοινωθούν μετά τις δημοτικές εκλογές και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη νέων σκληρών πρόσθετων μέτρων που, κατά την άποψη μας, θα επιδείνωναν σημαντικά την οικονομική κατάσταση του τόπου.

Τρίτη πιθανή εστία προβλημάτων θα λέγαμε ότι αποτελεί μια πιθανή κατοχύρωση κερδών στις ξένες αγορές, ειδικά όσο αυτές προσεγγίζουν τις πολύ σημαντικές αντιστάσεις τις οποίες αναφέρουμε σαν Greek Finance Forum, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα λέγαμε ότι μια πιθανή διόρθωση (η μέσο – μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ξεκάθαρα θετική) κρίνεται απόλυτα λογική, ενώ κρατάμε επιφυλάξεις αναφορικά με το πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει το ΧΑΑ.

Την τέταρτη και τελευταία πιθανή εστία εντοπίζουμε στην περίπτωση ανακοίνωσης αυξήσεων κεφαλαίου από τις υπόλοιπες τράπεζες, με τα σενάρια και τις φήμες, τα οποία, ωστόσο, έχουν καταλαγιάσει τελευταία, να αφήνουν πάντα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, κάτι το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει και σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω δυστυχώς οι τρείς εκ των περιπτώσεων που αναφέραμε παραπάνω συνέβησαν, δηλαδή τόσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου άνοιξε εντελώς εσφαλμένα, οδηγώντας τα Spread των Ελληνικών ομολόγων, από την Τρίτη σημαντικά υψηλότερα, καθώς και η αναθεώρηση του ελλείμματος, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών από την Κύπρο αναμένεται να είναι σημαντική και να δημιουργήσει προβλήματα. Επιπλέον, θα λέγαμε ότι το κερασάκι στην τούρτα ήταν και η ανακοίνωση της πρόθεσης για αύξηση κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και οι φήμες που φέρουν και τις δύο άλλες μεγάλες τράπεζες, EFG Eurobank και Alpha Bank να ετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις, ενώ η προσοχή θα είναι στραμμένη στην ανάγκη αντίδρασης των τριών βασικών δεικτών (Γενικός Δείκτης, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικού Δείκτη), καθώς και η διατήρηση της επαφής αυτών με τα κρίσιμα (μακροπρόθεσμα) επίπεδα στα οποία εστιάζουμε εδώ και αρκετό καιρό.

Γενικός Δείκτης

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την περίπτωση του Γενικού Δείκτη (κλείσιμο Παρασκευής 1.547,43 μονάδες) θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από κρίσιμη η επιστροφή του δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 1.560 – 1.580 μονάδων (κρίσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα, εβδομαδιαίο διάγραμμα), ή, στη χειρότερη περίπτωση, η διατήρηση της επαφής με αυτά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η προσέγγιση των κρίσιμων επιπέδων των 1.440 – 1.450 μονάδων (σχηματισμός τριπλού πάτου 12 ετών) τις επόμενες συνεδριάσεις / εβδομάδες. Επαναλαμβάνουμε, ότι τα προαναφερθέντα επίπεδα, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν τις επόμενες εβδομάδες / μήνες αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα στην αγορά (αναφορικά με υποστηρίξεις, αντιστάσεις των 3 δεικτών διαβάστε το σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης).

Τραπεζικός Δείκτης

Ξεπούλημα την Παρασκευή στον Τραπεζικό δείκτη, με πτώση 3,81% και κλείσιμο στις 1.558,42 μονάδες, αισθητά χαμηλότερα δηλαδή των πολύ κρίσιμων επιπέδων των 1.620 – 1.630 μονάδων, γεγονός που καθιστά τις επόμενες συνεδριάσεις κρίσιμες και την ανάγκη επιστροφής πάνω από αυτά τα επίπεδα κάτι παραπάνω από επιτακτική. Να σημειώσουμε ότι πιθανά σενάρια για νέες αυξήσεις θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι ανακοινώσεις των οποίων ενδέχεται να επηρεάσουν (αρνητικά) και πάλι την αγορά.

FTSE/ASE 20

Σημαντική πτώση και στην περίπτωση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 20, με κλείσιμο στις 747,98 μονάδες, -2.31%, ενώ όσον αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις, σε συνέχεια με τα προηγούμενα σχόλια μας, η προσοχή θα είναι στραμμένη στο να παραμείνει ο δείκτης πάνω από τα κρίσιμα (μακροπρόθεσμα, εβδομαδιαίο διάγραμμα) επίπεδα των 745 – 760 μονάδων, ή τουλάχιστον, στο να διατηρηθεί η επαφή με αυτά τα επίπεδα.



Ανασκόπηση Αγορών…

Ηρεμία την Παρασκευή στις ΗΠΑ για τους βασικούς δείκτες. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους βασικούς δείκτες, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.183,26 μονάδες, -0,04%, ενώ επίσης με οριακή μεταβολή +0,04% ο Dow Jones Industrials στις 11.118,50 μονάδες. Με οριακά 0,01% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.507,41 μονάδες.

Σημαντική άνοδος σημειώνεται σήμερα το πρωί στην πλειοψηφία των Ασιατικών αγορών, με φόντο την ανακοίνωση μεγαλύτερης του αναμενομένου βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI στη Κίνα διαμορφώθηκε στο 54,7 έναντι 53,8 την τελευταία φορά και 53,9 που περίμεναν οι αναλυτές. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εξαίρεση του καλού κλίματος αποτελεί ο Nikkei στην Ιαπωνία, με το ακριβό ΓΕΝ να συνεχίζει να προβληματίζει και να οδηγεί το δείκτη, κόντρα στο πολύ καλό κλίμα, σε οριακές απώλειες.

Στα στατιστικά λοιπόν των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific βρίσκεται (07:36) στις 130,44 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,80% (θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο δείκτης το πρωί κατέγραφε απώλειες 0,2% όταν και με την ανακοίνωση των στοιχείων στην Κίνα γύρισε θετικός). Στους επιμέρους δείκτες, με οριακή πτώση 0,18% ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία στις 9.186,33 μονάδες. Όσον αφορά το Hong Kong, o Hang Seng βρίσκεται στις 23.543,60 μονάδες, με σημαντικά κέρδη 1,94%. Στα της Κίνας, μεγάλη άνοδος, όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας σήμερα για τους δύο βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 3.042,19 μονάδες (+2,13%) και ο δείκτης CSI 300 (Index) στις 3.460,77 μονάδες με εκρηκτικά κέρδη 2,39%. Στις υπόλοιπες αγορές, άνοδος 1,03% σημειώνεται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ με κέρδη 0,79% ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.698,50 μονάδες. Αναφορικά με την αγορά της Νότιας Κορέας σημειώνεται σημαντική άνοδος 1,74% και τέλος, με σημαντικά κέρδη και ο βασικός δείκτης στην Ινδία (+1,51%).

Αναφορικά με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, η προσοχή επιστρέφει, που αλλού, πέρα των γνωστών μας κρίσιμων επιπέδων του 1,3950 - 1,3970 (μακροπρόθεσμη ζώνη), με το ευρώ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή (06:55) στο 1,3971 έναντι του Αμερικανικού δολαρίου. Θα επαναλάβουμε ότι παρόλο του ότι τα θετικά τεχνικά σημάδια παραμένουν για το ευρώ, υπάρχουν γεγονότα που μας προβληματίζουν και κυρίως η αδυναμία του ευρώ, να κινηθεί και να σταθεροποιηθεί πάνω από τα κρίσιμα επίπεδα του 1,3950 - 1,3970, όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και η πολιτική της ΕΕ που κατά την άποψη μας οδηγεί την ίδια την επιβίωση της ΕΕ σε περίεργα ως επικίνδυνα μονοπάτια. Αναφορικά με την τρέχουσα εβδομάδα η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ενώ η αναμενόμενη ανακοίνωση μέτρων στήριξης της Αμερικανικής οικονομίας από την πλευρά της FED αναμένεται να επηρεάσει, ενδεχομένως και σημαντικά, την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.

Αναφορικά με τις αντιστάσεις, έχουμε τα επίπεδα, φυσικά, του 1,3950 – 1,3970 και υψηλότερα τα επίπεδα του 1,4060 (αδύναμη) 1,4179 (μέτρια), 1,4194 (μέτρια), 1,4288 (μέτρια), 1,4404 (μέτρια αντίσταση) και τέλος 1,4430 – 1,4450! (επόμενη μακροπρόθεσμη ζώνη μετά τα επίπεδα του 1,3950 – 1,3970 και επόμενος στόχος μας εφόσον λάβει χώρα η διάσπαση, με επιβεβαίωση του 1,3950 – 1,3970).

Σχετικά με τις υποστηρίξεις, έχουμε τα επίπεδα του 1,3884 (αδύναμη υποστήριξη), 1,3842 (αδύναμη), 1,3797 (αδύναμη προς μέτρια), 1,3777 (μέτρια προς ισχυρή), 1,3699 (ισχυρή), 1,3637 (ισχυρή), 1,3566 (αδύναμη προς μέτρια), 1,3559 (μέτρια ως ισχυρή) και χαμηλότερα στο 1,3460 – 1,3470 (πολύ ισχυρά επίπεδα, μακροπρόθεσμη ζώνη).


Αναφορικά με το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

Η ανακοίνωση του μεταποιητικού δείκτη PMI στη Βρετανία (12:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθεί ο δείκτης στο 59,3 από 59,7 την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση της προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 0,4% όπως και την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση του προσωπικού εισοδήματος στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 0,5% την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση του δείκτη PMI μεταποίησης από το ISM στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 54 από 54,4 την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).



Greek Finance Forum

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου