Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγαλώνει ο Προβληματισμός στο ΧΑΑ, Η “Σκοτωμένη” Ρευστότητα Αυξάνει τον Κίνδυνο..…


Κάτι παραπάνω από προβληματική χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στο ΧΑΑ, αφενός λόγω της αρνητικής εικόνας επιμέρους κρίσιμων δεικτών, αφετέρου λόγω της αισθητής έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, που σε μεγάλο βαθμό δημιουργείται και από το πρόβλημα ρευστότητας που προκαλούν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Αναφορικά με το πρώτο σκέλος του σχολίου μας (αρνητική εικόνα επιμέρους δεικτών), η χθεσινή πτώση στην αγορά (-0,70%), με τις πιέσεις να εντείνονται μετά τις 15:00, και ειδικά η πτώση του FTSE/ASE 20, ο οποίος αδυνατεί τις τελευταίες συνεδριάσεις να επιστρέψει πάνω από τα κρίσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα των 745 – 760 μονάδων (βρισκόταν μια ανάσα από αυτά όλες τις προηγούμενες ημέρες, δείτε σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης με διαγράμματα για το FTSE/ASE 20 και Τραπεζικό Δείκτη) αυξάνουν τον προβληματισμό μας. Θα λέγαμε ότι η αγορά χρειάζεται επειγόντως μια αντίδραση, με τις ελπίδες να επαφίενται σε μια θετική είδηση “ΣΟΚ”, η οποία και θα ξαναεπαναφέρει τους αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, το οποίο ήμασταν από τους πρώτους που το είχαμε επισημάνει πριν από εβδομάδες, η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ και ο φόβος νέων αυξήσεων πραγματικά “σκοτώνει” την έτσι και αλλιώς χαμηλή ρευστότητα που υπήρχε στην αγορά τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για νέες πιέσεις.

Μικρή “Έρευνα’ του GFF για το Πρόβλημα Ρευστότητας που προκαλούν οι Αυξήσεις Κεφαλαίου.



Σε αυτό το σημείο θα σας αναφέρουμε ότι τις τελευταίες 2 ημέρες κάναμε μια μικρή ομολογουμένως, αλλά απόλυτα χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, έρευνα για το πρόβλημα που προκαλεί η αύξηση κεφαλαίου στους μικροεπενδυτές, στην οποία μας βοήθησαν και στελέχη 3 μικρών χρηματιστηριακών εταιρειών, τους οποίους ευχαριστούμε και επισήμως!

Εν συντομία έχουμε τα ακόλουθα…..



Από ένα δείγμα περίπου 350 Ελλήνων επενδυτών οι οποίοι έκαναν πωλήσεις τις τελευταίες 2 ημέρες, οι 265 από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, πούλησαν μετοχές με σκοπό τη δημιουργία της ανάλογης ρευστότητας και της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μεγάλο μέρος αυτών δεν πουλούσε τις μετοχές της ΕΤΕ που κατέχει αλλά κυρίως μετοχές από την παλαιά ξεχασμένη κεφαλαιοποίηση, καθώς και άλλες μετοχές.

Επιπλέον, τα στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε αυτές τις ημέρες, μας ανέφεραν ότι ο φόβος των επενδυτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες 2 εβδομάδες, μετά και την ανακοίνωση της αύξησης από την ΕΤΕ (αλλά και λόγω της πρόσφατης πτώσης), ενώ μας επιβεβαίωσαν αυτό που φοβόμασταν, ότι ο κόσμος στερείται ρευστότητας και απλά “σκοτώνει” τα χαρτιά του για να μαζέψει χρήματα.



-----------------------------------



Απώλειες και κλείσιμο κοντά στο χαμηλό της ημέρας κατέγραψαν χθες το βράδυ στις ΗΠΑ οι βασικοί Αμερικανικοί δείκτες, εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.124,83 μονάδες (στα όρια των πολύ σημαντικών μακροπρόθεσμων επιπέδων των 1.120 – 1.130 μονάδων), με πτώση της τάξης του 0,83%. Επιπλέον ο Dow Jones Industrials έκλεισε στις 10.662,42 μονάδες, με πτώση 0,72%και ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου στις 2.327,08 μονάδες, με απώλειες 0,32%.



Πτώση στις Ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί, στη σκιά της πτώσης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο Πανασιατικός δείκτη MSCI Asian Pacific σημειώνει πτώση της τάξης του 0,60% στις 07:30 (με αναλογία δύο πτωτικές μετοχές έναντι μιας που ανεβαίνει). Στις επιμέρους αγορές, ο Νikkei στην Ιαπωνία ήταν στις 9.422,37 μονάδες με σημαντική πτώση 1,50%, ενώ καλύτερη εικόνα, με οριακή πτώση 0,07% ο Hang Seng στο Hong Kong στις 22.031,65 μονάδες. Στις υπόλοιπες αγορές (αργία στην Κίνα) στην Ταιβάν ο βασικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,56%. Με μικρή πτώση 0,39% ο βασικός δείκτης στην Αυστραλία, ASX 200 Index, στις 4.615,60 μονάδες, ενώ με μικρά κέρδη 0,21% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, στην Ινδία, ο βασικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,35%.



Προσπαθεί να ανακάμψει ελαφρώς το ευρώ, μετά τις χθεσινές μικρές απώλειες, ενώ στις 07:37 βρισκόταν έναντι του Αμερικανικού δολαρίου στο 1,3344. Πιστεύουμε ότι η νευρικότητα είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και σήμερα, με την εικόνα του διαγράμματος να συνηγορεί για επαναπροσέγγιση της σημαντικής αντίστασης στο επίπεδο του 1,3464 σε σύντομο χρονικό διάστημα.



Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:



Η ανακοίνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος (IFO) στη Γερμανία (11:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 106.2 από 106.7 στην τελευταία ανακοίνωση – Επίδραση στις Αγορές - Σημαντική).



Η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται μείωση αυτών κατά 1% από αύξηση 0,4% την τελευταία φορά – Επίδραση στις Αγορές - Σημαντική).



Η ανακοίνωση των νέων πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένονται 295.000 νέες πωλήσεις από 276.000 στην τελευταία ανακοίνωση – Επίδραση στις Αγορές - Μέτρια).



Greek Finance Forum

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου