Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

“ΧΑΑ” – “H Ελπίδα πεθαίνει τελευταία” – Συνεχίζονται τα Προβλήματα ρευστότητας των μικρομετόχων…


Οι τραπεζικές μετοχές και ειδικά η μετοχή της ΕΤΕ (η οποία πιέζεται τις τελευταίες ημέρες) θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ θα λέγαμε ότι η “ελπίδα” για μία ισχυρή αντίδραση στο ΧΑΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί τις επόμενες ημέρες η δοκιμασία των πιο σημαντικών υποστηρίξεων του διαγράμματος, αυτών των 1.440 – 1.450 μονάδων πεθαίνει τελευταία. Αναφορικά με την κινητήρια δύναμη για μια τέτοια αντίδραση, θα λέγαμε ότι αυτή βρίσκεται σε μια πιθανή αναζωπύρωση των σεναρίων για deal στις τράπεζες, αν στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο αφενός λόγω των υπαρχουσών συνθηκών, αφετέρου λόγω της αίσθησης που μας αφήνει η αγορά ότι πιέζεται και σκοπίμως στην παρούσα φάση (ίσως σε αυτό το σημείο χαρακτηριστούμε καχύποπτοι) με στόχο την “αναδιανομή” των μετοχών από τους μικρομετόχους, οι οποίοι πιέζονται κυρίως από τις αυξήσεις κεφαλαίου προς τους ξένους θεσμικούς (το πρόβλημα ρευστότητας στο οποίο επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί).


Αυξήσεις Κεφαλαίων σε Τράπεζες και το Πρόβλημα Ρευστότητας των Μικροεπενδυτών.
“Ουσιαστικά σήμερα θα επαναλάβουμε μια σκέψη - άποψη την οποία είχαμε εκφράσει πριν από κάποιες εβδομάδες και τώρα φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ”.

Όσο, λοιπόν, διαρκούν οι αυξήσεις κεφαλαίου, η αγορά συνεχίζει να στερεύει σιγά-σιγά από χρήμα-ρευστότητα και, ειδικά, οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι φοβούμενοι μια ενδεχόμενη πτώση της αγοράς και επηρεασμένοι από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, πουλάνε τις μετοχές τους ή μέρος αυτών (όπως έχουμε διαπιστώσει τις τελευτές ημέρες στην αύξηση της ΕΤΕ), ενώ οι ξένοι θεσμικοί – ανάδοχοι των αυξήσεων κεφαλαίων, είτε μέσω της κάλυψης αδιάθετων μετοχών είτε απευθείας μέσω της αγοράς (λόγω της πτώσης η οποία ρίχνει τις τιμές), αυξάνουν το ποσοστό τους. Η συνέχεια είναι αυτονόητη. Οι ξένοι θεσμικοί αρχίζουν τις θετικές εκθέσεις για την Ελληνική οικονομία, το ΧΑΑ και τον Τραπεζικό κλάδο, “φουσκώνουν” περαιτέρω τις τραπεζικές μετοχές και “ξεφορτώνουν” τις μετοχές που κατέχουν αφενός σε άλλους θεσμικούς που μπαίνουν τελευταίοι στο Party, αφετέρου σε Έλληνες μικροεπενδυτές, οι οποίοι για ακόμη μια φορά κυνηγούν τις μετοχές (τις οποίες είχαν ήδη πουλήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα).

---------------------------

Μικρή πτώση χθες στις ΗΠΑ (η οποία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μας προβληματίζει), με τις μετοχές των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου και αυτές του λιανικού εμπορίου να δέχονται πιέσεις, εν μέσω έντονης ανησυχίας για επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της φημολογίας για πιθανή υποβάθμιση των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.144,73 μονάδες με μικρή πτώση της τάξης του 0,26%, ενώ επίσης με απώλειες 0,21% ο Dow Jones Industrials στις 10.835,28 μονάδες. Με οριακή πτώση 0,13% και το τεχνολογικός κλάδος, Nasdaq Composite, στις 2.376,56 μονάδες.


Πτώση καταγράφουν σήμερα το πρωί (07:45) οι βασικές Ασιατικές αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστές στις απώλειες εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για νέα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, εν στο προβληματικό σημερινό κλίμα συμβάλει και η μείωση των προβλέψεων της Nintendo για τα κέρδη. Συγκεκριμένα, ο Πανασιατικός δείκτης (MSCI Asian Pacific) υποχωρεί από το υψηλό 5 μηνών, στο οποίο είχε βρεθεί χθες και είναι στις 126,51 μονάδες, με πτώση 0,80%. Στις επιμέρους αγορές, ο Νikkei στην Ιαπωνία σημειώνει απώλειες 1,18% στις 9.570,28 μονάδες, ενώ με μικρότερη πτώση 0,29% ο Hang Seng στο Hong Kong στις 22.313,90 μονάδες. Στις υπόλοιπες αγορές, με σημαντικά κέρδη 1,46 ο Shanghai Composite στην Κίνα στις 2.648,48 μονάδες, ενώ επίσης με κέρδη 1,59% (2.920,59 μονάδες) ο δείκτης CSI 300 Index. Μικρή πτώση 0,25% σημειώνεται και στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη. Με μεγαλύτερες απώλειες 1,08% ο βασικός δείκτης στην Αυστραλία, ASX 200 Index, στις 4.594,70 μονάδες, ενώ με πτώση 0,36% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, η Ινδία με οριακές απώλειες 0,15%.
Συνεχίζει να “κοιτάζει” υψηλότερα το ευρώ, το οποίο στις 07:41 βρισκόταν στο 1,3602, με τις τρέχουσες ενδείξεις να δείχνουν συνηγορούν για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στα επίπεδα του 1,3666 (μέτρια), 1,3692 (μέτρια προς ισχυρή) και 1,3739 (αδύναμη προς μέτρια). Αναφορικά με τις υποστηρίξεις, έχουμε τα επίπεδα του 1,360 (αδύναμη υποστήριξη), 1,358 (αδύναμη), ενώ χαμηλότερα στεκόμαστε στα πολύ σημαντικά επίπεδα του 1,3460 – 1,3470, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθούν σε περίπτωση πιέσεων.



Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:



Η ανακοίνωση του εθνικού δείκτη τιμών κατοικιών στη Βρετανία (09:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται μείωση 0,2% από μείωση 0,9% την τελευταία ανακοίνωση - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική)



Η ανακοίνωση της ανεργίας στη Γερμανία (11:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 7,6% – Επίδραση στις Αγορές - Σημαντική).



Η ανακοίνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 2ο τρίμηνο (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 1,6% σταθερή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).



Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθούν στις 457.000 από 465.000 την προηγούμενη εβδομάδα – Επίδραση στις Αγορές - Σημαντική).

Η ομιλία του διοικητή της FED, Berrnarke στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).


Greek Finance Forum

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου