Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Στην ΕΤΕ τα Φώτα – Ζητείται συνέχιση της Χθεσινής Αντίδρασης - “Κουρασμένο” από τα Σενάρια το ΧΑΑ…..


Στη μετοχή της ΕΤΕ και τα δικαιώματα της αναμένεται να είναι στραμμένη η προσοχή στη σημερινή, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, ενώ η νευρικότητα δεν αποκλείεται να επιστρέψει στο Γενικό Δείκτη μετά και τη χθεσινή πολύ καλή συνεδρίαση (+1,37%). Η προσοχή πέραν των τραπεζικών μετοχών (οι οποίες υπεραπόδοσαν χθες) και κυρίως της ΕΤΕ, θα βρίσκεται και στην πραγματικά μεγάλη μάχη του Γενικού Δείκτη για παραμονή πάνω από τα επίπεδα των 1.440 – 1.450 μονάδων (διαβάστε Report Τεχνικής Ανάλυσης), αναφέροντας ότι διάσπαση (με επιβεβαίωση) αυτών των επιπέδων ενδέχεται να οδηγήσει την εγχώρια αγορά σε πολύ μεγάλα προβλήματα, με τις επόμενες υποστηρίξεις να βρίσκονται στα επίπεδα των 1.380 – 1.400 μονάδων (σημαντικές υποστηρίξεις, για τις επόμενες υποστηρίξεις διαβάστε το σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης).

Σχετικά με την περίπτωση συνέχισης της χθεσινής αντίδρασης στην αγορά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή κρίνεται πολύ πιθανή, παρά την νευρικότητα που ίσως παρουσιάσει ο ΓΔ, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της ΕΤΕ ( η αύξηση της οποίας, όπως είχαμε τονίσει σε προηγούμενα σχόλια, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά), αφετέρου το ότι μια βραχυπρόθεσμη (σε πρώτη φάση) αντίδραση συνδέεται και με την ύπαρξη των πολύ σημαντικών επιπέδων των 1.440 – 1.450 μονάδων, τις οποίες προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες η αγορά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω πιθανή τεχνική αντίδραση, θα θεωρηθεί καθαρά ως τεχνικής φύσεως (αναφορικά με τις αντιστάσεις διαβάστε το Report Τεχνικής Ανάλυσης), ενώ για αναστροφή του υπάρχοντος αρνητικού κλίματος θα απαιτηθεί αφενός μια είδηση από τον τραπεζικό κλάδο, αφετέρου, όσο περνάνε οι μήνες, και κάποια θετικά στοιχεία για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και την απομάκρυνση, όσο αυτό είναι εφικτό, του σεναρίου αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά φαίνεται, πλέον, ξεκάθαρα κουρασμένη από τα σενάρια για Deal στον Τραπεζικό κλάδο, τα οποία υπάρχουν στην αγορά εδώ και περίπου 2 ½ μήνες και τα οποία, αν και αυτά αποτέλεσαν το μοχλό της σημαντικής αντίδρασης που είχε συντελεστεί κατά το μήνα Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, δεν είναι ικανά να ταράξουν σε σημαντικό βαθμό το κλίμα στο ΧΑΑ. Ζητούμενο γίνεται, πλέον, για την αγορά η υλοποίηση και ανακοίνωση συμφωνιών στον Τραπεζικό κλάδο.

---------------------------

Διορθωτική συνεδρίαση χθες στις ΗΠΑ στη σκιά των ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Microsoft από την Goldman Sachs αλλά και την υποβάθμιση της σύστασης για την Macy’s (επίσης από την Goldman Sachs) από αγορά σε ουδέτερη. Επίσης η πιέσεις και για τη μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου Alcoa, μετά τη σύσταση sell (πώληση) από την Deutsche Bank. Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.137,03 μονάδες με πτώση της τάξης του 0,80%, ενώ με απώλειες 0,72% ο Dow Jones Industrials στις 10.751,27 μονάδες. Με τη μεγαλύτερη πτώση 1,11% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.344,52 μονάδες.

Αν και βρίσκονταν χαμηλότερα σήμερα το πρωί οι περισσότερες Ασιατικές αγορές, με το κλίμα να επηρεάζεται αρνητικά από τη χθεσινή πτώση στην Αμερική, η προσοχή έχει στραφεί στις ξαφνικές μειώσεις επιτοκίων από την Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα πριν από λίγο (07:38), ανακοινώθηκε μείωση του επιτοκίου στο 0% με 0,1% από 0,1% προηγουμένως, αλλά και της Αυστραλιανής Κεντρικής Τράπεζας, τα ξημερώματα (06:30), με μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στο 4,50% από 4,75%. Συγκεκριμένα, ο Πανασιατικός δείκτης (MSCI Asian Pacific) έχει μειώσει τις απώλειες που κατέγραφε και σημειώνει αυτή τη στιγμή πτώση 0,48%. Στις επιμέρους αγορές, ο Νikkei στην Ιαπωνία σημειώνει περνάει σε θετικό έδαφος, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, καταγράφοντας κέρδη 0,75% μάλιστα, ενώ ο Hang Seng σημειώνει μικρή πτώση 0,40% στις 22.529,30 μονάδες. Κλειτό και σήμερα το χρηματιστήριο της Κίνας λόγω αργίας, ενώ πτώση 0,75% σημειώνεται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ με οριακές απώλειες 0,25% ο δείκτης ASX 200 Index στην Αυστραλία, στις 4.613,90 μονάδες, ενώ επίσης με οριακή πτώση 0,23% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, η Ινδία με οριακά κέρδη 0,15%.


Συνεχίζει να προβληματίζει ελαφρώς το ευρώ (1,3654 στις 07:35), με την ανησυχία να πηγάζει στις εκτιμήσεις για σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, τα θετικά σημάδια, παρά τα τελευταία προβλήματα, συνεχίζει να συνηγορεί σε επιστροφή του ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα, με τις επόμενες αντιστάσεις να είναι στα επίπεδα στα επίπεδα του 1,3735 – 1,3740 (αδύναμες), 1,3759 (αδύναμη προς μέτρια), 1,3818 (αδύναμη ως μέτρια), 1,3840 (αδύναμη) και υψηλότερα στο επίπεδο του 1,3950 – 1,3960! που είναι η επόμενη μακροπρόθεσμη ζώνη (απίστευτα ισχυρές αντιστάσεις) καθώς και ο επόμενος στόχος μας με την υπάρχουσα διαγραμματική εικόνα (είχαμε αναφέρει αυτά τα επίπεδα σε προηγούμενα σχόλια και πιο συγκεκριμένα όταν είχαν διασπαστεί τα πολύ σημαντικά επίπεδα του 1,3460 – 1,3470). Όσον αφορά τις υποστηρίξεις, έχουμε τα επίπεδα του 1,3640 – 1,3650 (αδύναμες), 1,3630 (αδύναμες), 1,360 (αδύναμη υποστήριξη), 1,358 (αδύναμη), ενώ χαμηλότερα στεκόμαστε στα πολύ σημαντικά επίπεδα του 1,3460 – 1,3470, τα οποία επ' ουδενί δε θα πρέπει να χαθούν σε περίπτωση πιέσεων.

Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:

Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελβετία (10:15 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να παραμείνει στο 0% - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση του δείκτη PMI υπηρεσιών στη Γερμανία (10:53 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ο δείκτης να παραμείνει σταθερός στο 54,6 - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στη ευρωζώνη (12:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση από αύξηση 1,1% - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση του δείκτη PMI υπηρεσιών στη Βρετανία (11:28 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 51 από 51,3 - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση του δείκτη PMI εκτός μεταποίησης από ISM (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 52,1 από 51,5 - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).


Greek Finance Forum

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου