Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τώρα Αρχίζουν τα Δύσκολα για το ΧΑΑ, Στα όρια Πολύ Μεγάλων Αντιστάσεων ΓΔ, Τραπεζικός Δείκτης και FTSE/ASE 20.


Με κάτι παραπάνω από μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες συνεδριάσεις, αναφέροντας ότι κάπου εδώ, ή και ελαφρώς υψηλότερα, ολοκληρώνεται η τεχνική αντίδραση την οποία περιμέναμε ότι θα συμβεί στο ΧΑΑ και αναμένουμε πλέον να δούμε αν το πρόσφατο Rebound θα μπορέσει να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό τεχνικό ξέσπασμα. Συγκεκριμένα, όπως και είχαμε αναφέρει, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, η οποία είχε καθηλώσει τη ρευστότητα στην αγορά, σε συνδυασμό με την προσέγγιση πριν από μερικές μέρες των σημαντικότερων υποστηρίξεων των 1.440 – 1.450 μονάδων, οδήγησαν την αγορά στο πρόσφατο τεχνικό ξέσπασμα. Το ενδιαφέρον πλέον έρχεται στην προσπάθεια που θα καταβάλλουν ο Γενικός δείκτης, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE/ASE 20) καθώς και ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου να κινηθούν πάνω από τα πολύ σημαντικά επίπεδα που και οι τρείς ουσιαστικά έχουν προσεγγίσει. Προτού προχωρήσουμε στα επιμέρους σχόλια μας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι διάσπαση των επιπέδων που αναφέρονται θα σημάνει και τη μερική αναστροφή της αρνητικής μέσο – μακροπρόθεσμης τάσης, επαναφέροντας τα χαμόγελα στην αγορά και αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες για νέα κέρδη της τάξης τουλάχιστον του 10 με 15%.

Ξεκινώντας από το Γενικό δείκτη, σε απόσταση αναπνοής από το χθεσινό κλείσιμο (1.552,55 μονάδες) βρίσκονται τα πολύ σημαντικά μακροπρόθεσμα επίπεδα των 1560 – 1.580 μονάδων (εβδομαδιαίο διάγραμμα). Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διάσπαση αυτών των επιπέδων, με επιβεβαίωση, αναμένεται να είναι μια καθόλου εύκολη διαδικασία και περιμένουμε να δώσει ώθηση στο γενικό δείκτη για κίνηση τουλάχιστον μέχρι τα επίπεδα των 1.800 μονάδων (υψηλό στις αρχές Αυγούστου) (δείτε διαγράμματα στο σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης).

Αναφορικά με τον τραπεζικό δείκτη, η έκφραση “ολική επαναφορά” θα λέγαμε ότι αρμόζει στην περίπτωση του, μιας και μας εντυπωσιάζει τις τελευταίες ημέρες, επιστρέφοντας στα πολύ σημαντικά μακροπρόθεσμα επίπεδα των 1.610 – 1.620 μονάδων (χθεσινό κλείσιμο 1.619,91 μονάδες). Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση πέριξ αυτών των επιπέδων αναμένεται να δώσει μια νέα τάση, ενώ, όπως και στον FTSE/ASE 20 (δείτε παρακάτω), από την επιστροφή και παραμονή του δείκτη πάνω από αυτά τα επίπεδα περνάει, σε ένα βαθμό, η μέσο – μακροπρόθεσμη τάση της αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διάσπαση αυτών των επιπέδων (πάντα εννοούμε με επιβεβαίωση) ενδέχεται να δώσει νέα ώθηση σε ποσοστό τουλάχιστον και 15 με 20%!.

Αναφορικά με το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μετά και τη χθεσινή νέα μεγάλη άνοδο (756,39 μονάδες, +3,89%), το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να βρίσκεται στην προσπάθεια επιστροφής και σταθεροποίησης του δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 745 – 760 μονάδων, ενώ επιτυχές αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, θα μας κάνει να αναθαρρήσουμε, ελπίζοντας για κάτι καλύτερο στην πορεία της αγοράς. Στον αντίποδα, θα ξανατονίσουμε ότι αδυναμία επιστροφής αναμένεται να επαναφέρει τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες συνεδριάσεις, όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, είναι κρίσιμες, ενώ αδυναμία να επιστρέψουν οι δείκτες υψηλότερα των προαναφερθέντων επιπέδων θα μας προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για τη μετέπειτα πορεία της αγοράς, με το φόβο να προσεγγιστούν εκ νέου και να διασπαστούν τα επίπεδα των 1.440 – 1.450 μονάδων, γεγονός που θα σημάνει και τη διάσπαση του τριπλού πάτου των 12 ετών, να αυξάνεται κατακόρυφα

Σταθεροποιητική συνεδρίαση χθες το βράδυ στις ΗΠΑ για S&P 500 και Dow Jones Industrials, παρά τις απώλειες που κατέγραφαν οι δύο βασικοί δείκτες κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό το βάρος της μείωσης (από το ΔΝΤ) των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας για το 2011, καθώς και των αρνητικών στοιχείων από την αγορά εργασίας (μείωση των νέων θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα). Συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.159,97 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%, ενώ με μικρά κέρδη 0,21% ο Dow Jones Industrials στις 10.967,65 μονάδες. Με απώλειες 0,80% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.380,66 μονάδες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως κύριος λόγος της πτώσης του τεχνολογικού κλάδου κρίνεται η προειδοποίηση για τα έσοδα της χρήσης από την εταιρεία Equinix Inc.


Ήρεμη σε γενικές γραμμές η σημερινή συνεδρίαση μέχρι αυτή τη στιγμή (07:35) στις Ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στα στοιχεία από την αγορά εργασίας της Αυστραλίας, με την ανεργία να παραμένει σταθερή στο 5,1% για το μήνα Σεπτέμβριο, τις επιχειρήσεις όμως να προσλαμβάνουν περισσότερο κόσμο από ότι προβλέπονταν (έγιναν 49.500 προσλήψεις έναντι προβλέψεων για 20.000 προσλήψεις). Επιπλέον, καλή η επίδοση για τις μεταλλουργικές εταιρείες, εν μέσω αύξησης των τιμών των μετάλλων, συγκεκριμένα η BHP Billion και η Mitsubishi Corporation, της οποία περίπου το 40 με 50% των πωλήσεων συνδέονται με τις τιμών των εμπορευμάτων, σημειώνουν κέρδη. Επιπλέον, σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες ξηρού φορτίου, μετά από σημαντική άνοδο των τιμών των ναύλων. Συγκεκριμένα, η STX Pan Ocean Co, η μεγαλύτερη εταιρεία ξηρού φορτίου στη Κορέα σημειώνει κέρδη 5,8%.
Επιστρέφοντας στην επίδοση των δεικτών, ο Πανασιατικός δείκτης (MSCI Asian Pacific) παραμένει ουσιαστικά σε υψηλά 5 μηνών, παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 129,96 μονάδες και αναλογία 4 ανοδικές για κάθε 5 πτωτικές. Στους επιμέρους δείκτες, ο Νikkei στην Ιαπωνία σημειώνει οριακές απώλειες 0,13% στις 9.678,74 μονάδες, ενώ ο Hang Seng επίσης με οριακή πτώση 0,12% στις 22.853,14 μονάδες. Αργία και σήμερα στην Κίνα, ενώ οριακή άνοδο 0,05% σημειώνεται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ ουσιαστικά αμετάβλητος (-0,01%) ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.683,60 μονάδες. Με μικρή πτώση 0,31% η αγορά της Νότιας Κορέας, ενώ τέλος η Ινδία παραμένει αμετάβλητη (-0,05%).


Όπως και είχαμε επισημάνει επανειλημμένως στα τελευταία μας σχόλια προσεγγίστηκαν χθες το απόγευμα (20:20 περίπου) τα επίπεδα που είχαμε θέσει ως στόχο μετά τη διάσπαση του 1,3460 – 1,3470, ενώ αυτή τη στιγμή (07:53) το ευρώ βρίσκεται στο 1,3918. Επαναλαμβάνουμε, ότι η διάσπαση των συγκεκριμένων επιπέδων αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ ως πολύ πιθανό θεωρούμε ένα pullback του ευρώ. Θα επανέλθουμε με νέο σχόλιο αναφορικά με την τεχνική εικόνα, αν και θα πρέπει να πούμε ότι στην παρούσα φάση είμαστε επιφυλακτικοί και θα λέγαμε ότι η αποφυγή Trading μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική μέχρι την επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Πλούσιο το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο, με τις ακόλουθες ανακοινώσεις να ξεχωρίζουν:

Η ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία για το μήνα Αύγουστο (09:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 9,8% σε ετήσια βάση από 10,9% - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).

Η ανακοίνωση των επιτοκίων στη Βρετανία (14:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να παραμείνουν σταθερά στο 0,5% - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).

Η ανακοίνωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη (14:45 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να παραμείνουν σταθερά στο 1% - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).

Η ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ (15:30 ώρα Ελλάδος, Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).


Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να αυξηθούν στις 454.000 από 453.000 την προηγούμενη εβδομάδα - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).


Greek Finance Forum

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου